MedusRECEPTAI

Spanguolės su medumi

posted by Vytautas 2017-12-14 0 comments

Manau, kad daugelis žino arba bent jau girdėjo, kad spanguolės yra labai naudingos ir vertingos uogos. Spanguolės naudingos mūsų virškinimo, širdies ir kraujagyslių sistemoms. Jos padeda nuo peršalimo ligų, didina kraujagyslių elastingumą, mažina uždegimų procesus, aterosklerozę. Kadangi uogos turi daug maistinių medžiagų ir antioksidantų, jos yra laikomos vienos iš sveikiausių maisto produktų. O jei šias uogas vartosime, sumaišę su medumi, gausime dar daugiau mūsų organizmui naudingų medžiagų. Spanguoles galima valgyti vienas, galima spausti spanguolių sultis ir jas maišyti su medumi, taip pat galima spanguolių uogas sutrinti ir tada sumaišyti su medumi bei kitais ingridientais.

Spanguolės ir medus

Spanguolės turi daug vitamino C, kuris didina organizmo atsparumą prieš uždegimus, taip pat vitamino E, kuris stiprina žmogaus imuninę sistemą, apsaugo nuo lėtinių ligų. Spanguolėse esantis didelis maistinių skaidulų kiekis sumažina tikimybe susirgti širdies ligomis, insultu, hipertenzija, diabetu, nutukimu. Maistinės skaidulos reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, pagerina apetitą, valo žarnyną, mažina kraujo spaudimą ir cholesterolio kiekį kraujyje. Literatūroje galima rasti informacijos, kad spanguolės padeda sulėtinti naviko vystymąsi ir saugo nuo prostatos, kepenų, krūties, kiaušidžių ir gaubtinės žarnos vėžio formų.

Trintos spanguolės su medumi

Kaip vartoti spanguoles, receptų yra tikrai nemažai. Dažniausiai sutrintas uogas užpila cukrumi ir saugo žiemai, taip paruoštos uogos yra ypač skanios, tačiau, jei cukrų pakeisime medumi, tada spanguolių gydomoji vertė ir vitaminų kiekis padidės kelis kartus.
Mes trintas spanguoles sumaišome su medumi santykiu 1:1 ir profilaktiškai vartojame po vieną valgomą šaukštą kasdien, ypač tai veiksminga peršalimo ligų profilaktikai.

Spanguolės su medumi

Spanguolių uogas naudinga vartoti, susirgus tam tikromis ligomis:

  • Jei peršalote ar kamuoja kosulys, blenderiu sutrintas spanguolių uogas lygiomis dalimis (pagal svorį) sumaišykite su medumi (santykiu 1:1). Šį mišinį galima ilgesnį laiką laikyti šaldytuve, vartoti kaip desertą arba kaip vaistus po 1-2 valgomus šaukštus, po maisto 5-6 kartus per dieną.
  • Jei juntami bronchito požymiai, pagelbės kitas receptas, kuriam pagaminti reikės spanguolių, krienų ir medaus. Nors tai ir nelabai įprastas derinys, tačiau reikėtų nepamiršti, kad krienai yra vienas iš stipriausių antibiotikų, kurių galima aptikti natūralioje gamtoje.
    Per smulkią tarką sutarkuojame užšaldytą krienų šaknį, blenderiu sutriname spanguoles ir viską sumaišome su medumi (santykiu 1:1:3). Sumaišius paliekame parai, kad pritrauktų. Vartoti iki 5-ių kartų per dieną, po 1 arbatinį šaukštelį. Patariama prieš nuryjant palaikyti burnoje, jei skonis bus nelabai malonus, galima viską iš karto nuryti ir užgerti vandeniu.
  • Jei skauda gerklę, sumaišykite stiklinę spanguolių sulčių su 50 gr. medaus, gautu mišiniu skalaukite gerklę 2-3 kartus per dieną, taip pat galima gerti po 15 ml per dieną.
    Arba galimas antras variantas: reikia susmulkinti stiklinę spanguolių uogų iki košelės masės, sumaišyti su 1-3 valgomais šaukštais medaus. Vartoti po vieną šaukštą prieš maistą. Mišinį reikėtų palaikyti burnoje ir tik vėliau nuryti.
  • Kraujagyslių ir širdies ligų profilaktikai, galima pasidaryti spanguolių, česnako ir medaus mišinį. Mišiniui reikia 1,5 stiklinės spanguolių uogų, 1 stiklinės medaus, 3-4 galvučių česnako. Uogas ir česnaką susmulkiname su blenderiu, gautą masę sumaišome su medumi, sudedame į stiklinį indą, uždengiame ir laikome šaldytuve. Vartoti kiekvieną vakarą po 1 arbatinį šaukštelį prieš miegą. Galima vartoti kartą per metus.
  • Jei dažnai sergate šlapimo pūslės uždegimu (cistitu), gali jums pagelbėti spanguolių uogų gėrimas – reikia šviežių spanguolių sultis sumaišyti su karštu vandeniu, santykiu 1:1. Kai vanduo atvės, įdėti 1,5 valgomo šaukšto medaus. Vartoti po 1 stiklinę gėrimo 3-4 kartus per dieną.
  • Kuo labiau rūpinsitės savo imunine sistema, tuo rečiau sirgsite ir reikės mažiau pinigų vaistams 🙂 
    Norint pasigaminti priemonę imuninei sistemai stiprinti, jums reikės medaus, citrinos ir spanguolių – citriną reikia nuplikyti verdančiu vandeniu, tada su odele ir 500 gr spanguolių sudėti į blenderį, susmulkinti, į mišinį įdėti puse stiklinės medaus. Jei gautas mišinys bus labai rūgštus, papildomai dar įdėkite medaus. Vartoti kartu su karšta arbata 2-3 kartus per dieną po 1-2 arbatinius šaukštelius.
  • Jei sergate hipertonija, patariama sumaltas ar sutrintas spanguoles sumaišyti su medumi, santykiu 1:1 ir valgyti 3 kartus per dieną po 1 šaukštą, 15-20 minučių prieš valgį.
  • Norėdami sumažinti kraujo spaudimą, naudojame tokį mišinį: lygiomis dalimis sumaišome medų, spanguoles, erškėtrožių uogas ir citriną. Iš erškėtrožių uogų išimame sėklas, citriną nuplikome verdančiu vandeniu, spanguoles nuplauname. Viską susmulkiname ir sumaišome su medumi. Mišinį laikome parą kambario temperatūroje, vėliau vartojame po vieną valgomą šaukštą ne daugiau kaip 4 kartus per dieną.

Trintos spanguolės su medumi

Iš spanguolių ir medaus galima pasidaryti įvairių trauktinių, kurios pravers susirgus tam tikromis ligomis:

  • Jei dažnai kamuoja angina, jums reikėtų pasidaryti trintų spanguolių, burokėlių sulčių ir spirito trauktinę. Tam reikia paimti visų ingridientų lygiomis dalimis, jas sumaišyti ir palikti 3-5 dienas šaldytuve arba kitoje tamsioje ir vėsioje vietoje. Mišinį 1-2 kartus per parą sukratyti. Po 3-4 dienų trauktinę perkošti ir ji jau bus paruošta. Gerti valandą prieš maistą, po 50-60 ml, 3-4 kartus per dieną.
  • Jei susirgote gripu, jūs galite pasidaryti tokį mišinį: pusė litro spirito, degtinės ar konjako, 2,5 stiklinės gerai susmulkintų spanguolių uogų ir 5 valgomi šaukštai medaus. Viską gerai išmaišyti, laukti, kol pritrauks, nereikia. Mišinį gerti šiltą. Vieną stiklinę arbatos reikia pagardinti 3-5 šaukštais paruoštos trauktinės. Išgėrus taip pagardintą arbatą, reikia šiltai gulėti lovoje. Susirgus pirmą dieną reikėtų tokią arbatą gerti 2-3 kartus. Išsekęs organizmas prakaituodamas atsikrato toksinų ir infekcijos.

Spanguolės

Nuolat ir saikingai vartojant spanguoles, žmogaus organizmas labai gerai pasisavina jose esančias mineralines medžiagas, tačiau patariama vartoti ne ilgiau kaip 1 mėn., nes per minėtą laikotarpį žmogaus organizmas jau pakankamai gauna naudingų medžiagų, pripranta prie jų ir vėliau negaunama norimo efekto.
Tačiau tai tik profilaktinės priemonės, todėl pasireiškus vienų ar kitų ligų požymiams, visgi reikėtų kreiptis į medikus 🙂

Taip pat reikėtų žinoti, kad spanguolių negalima vartoti, jei sergate skrandžio ar žarnyno uždegimu, inkstų akmenlige, skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opalige, padidėjus skrandžio rūgštingumui.

Daugiau naudingų istorijų

Leave a Comment