MedusRECEPTAI

Medus su imbieru ir citrina

posted by Vytautas 2020-03-31 0 comments

Pavasarį, kaip ir žiemą, dažnai mus „užpuola“ peršalimo ligos. Neretai tai nutinka tuomet, kai susilpnėja žmogaus imunitetas. Nuo senų laikų pagerinti savijautai, palaikyti tinkamą organizmo imuninę sistemą, žmonės vartojo bičių produktus: medų, žiedadulkes, bičių duoną, pikį.

Medus nuo seno žinomas dėl savo gydomųjų savybių. Jis turi uždegimą malšiančių, imunitetą stimuliuojančių, antistresinių savybių, o jei medų sumaišyti su įvairiomis žolelėmis ar uogomis, poveikis tik pastiprėja.

Gamtoje yra nemažai vertingų augalų kaip imbieras, česnakas, citrinos, spanguolės ir pan. Imbiere gausu C ir B vitaminų, retinolio, mineralinių medžiagų, naudingų eterinių aliejų ir ypatingų medžiagų, suteikiančių jam specifinį skonį. Imbieras kaip ir česnakas turi daug antivirusinių savybių. Imbiero šaknys neretai naudojamos imunitetui stiprinti. Jos stimuliuoja apetitą ir virškinimą, normalizuoja skrandžio sulčių ir tulžies išsiskyrimą. Yra labai paplitusi arbata su imbieru, kurios poveikis padeda kovoti su infekcijomis ir stimuliuoja organizmo kovą su virusais.

Citrinose yra didžiulė vitamino C koncentracija, taip pat yra ir kitų vitaminų (B1, B2, B3, B5, B9), mineralinių medžiagų (kalcio, geležies, magnio, mangano, fosforo, kalio, cinko). Žievelėse gausu natūralių eterinių aliejų, kurie pasižymi kvapus gerinančiu, bakterijas, grybelius ir virusus naikinančiu poveikiu. Reguliariai vartojamas vitaminas C taip pat padeda stiprinti imunitetą. Citrinas vartoti galima įvairiai: rytais išgerti šilto vandens su šviežiomis citrinų sultimis – tai ne tik suteiks žvalumo visai dienai, bet dar ir paruoš virškinimo sistemą; susmulkinti citriną, sumaišyti su medumi ir valgyti šį mišinį du kartus per dieną ir kt.

Šį kartą siūlau apjungti šiuos tris produktus: medų, imbiero šaknį, citriną, ir pasidaryti vitaminų bombą, imuninei sistemai palaikyti.
Tam reikės 1-2 citrinų, 1 imbiero šaknies, medaus, proporcijos galimos įvairios, kaip sakoma, kiekvienam pagal skonį. Mes naudojame dvi citrinas, vieną imbiero šaknį ir apie 400-500 ml. medaus.
Paruošimas tikrai yra nesudėtingas.

Citrinas su žievelėmis nuplauname, jei baiminamės, kad žievelėse gali būti chemijos, galima citrinas keletą minučių pamirkyti vandenyje su soda. Citrinas supjaustome, išimame sėklas, imbierą nulupame ir stambiai supjaustome. Viską sudedame į smulkintuvą ir susmulkiname.

Gautą mišinį užpilame su medumi. Kad medus lengviau išsimaišytų, jį galima pašildyti ant vandens garų, tik nereikia perkaitinti.

Gautą medaus, citrinų ir imbiero mišinį galima valgyti vieną arba galima daryti šiltą (ne karštą) arbatą. Vitaminų dozė garantuota. Skanaus 🙂

Daugiau naudingų istorijų

Leave a Comment